Porady on-lineKategoria: InneKrwiomocz po wysiłku u 10 letniego chłopca
Anonimowy zapytał 6 lat temu

Witam. Panie Doktorze mam problem z krwiomoczem u 10 letniego syna, który pojawia się tylko po wysiłku fizycznym. Syn był diagnozowany przez tydzień z tego powodu w szpitalu w Lublinie. Rozpoznanie: R31 – Krwiomocz, nie określony. Pierwszy raz krwiomocz pojawił się 16 VI 2015 r. Syn po zabawie na dworze oddał mocz z krwią. Zabarwienie moczu było brązowe. Nie było żadnego urazu tego dnia ani wcześniej. Ostania infekcja górnych dróg oddechowych była w lutym 2015 r. Od tamtej pory syn był zdrowy.Syna nic nie bolało.  Była to jedna porcja moczu z krwią oddana do toalety. Następny mocz był już normalnej barwy. Następnego dnia sytuacja pojawiła się ponownie. Udało nam się złapać mocz do badania i wyszły w moczu erytrocyty w polu widzenia gęsto usiane. Lekarz rodzinny przypisał synowi Bactrim i Furagin. Posiew moczu jałowy. Kolejnego dnia znowu to samo. Po wysiłku pojawiały się erytrocyty 10 – 20 wpw. Badanie przez kilka dni moczu porannego, po spoczynku wychodziło idealnie, brak erytrocytów, wszystko w normie. Przez tydzień czasu był spokój, gdyż ograniczyliśmy synowi wysiłek fizyczny. Po tygodniu po zabawie na dworze znowu to samo. Kolor moczu -cola. Dostaliśmy skierowanie do szpitala dziecięcego w Lublinie, w którym syn przebywał od 29 VI do 6 VII. Podczas pobytu poranne badania moczu wychodziły idealnie, dopiero mocz oddany po południu po wysiłku fizycznym ujawnił krew 3+ i erytrocyty świeże gęsto pokrywają pole widzenia. Pozostałe parametry analizy moczu w normie. Wykonano w szpitalu usg jamy brzusznej obraz prawidłowy. Wszystkie narządy bez odchyleń, w normie. Morfologia krwi prawidłowa poza większą ilością krwinek czerwonych 5,32 (4,20 – 5,10) i hemoglobiną 14,9 g/dl (12 – 14,0), MCHC – 36,6g/dl (31,5-35,0), % limfocytów 42 (15 – 35). Badania z surowicy krwi: Albuminy w surowicy -4,84 g/dl (3,2- 4,8). Wskaźnik A/G, ALT, AST, Białko całkowite, C-reaktywne, Bilirubina bezpośrednia, całkowita, cholesterol całkowity, ASO ilościowe, LDH, składowe dopełniacza C3, C4, fosfataza alkaliczna, kwaśna, sód, triglicerydy, wapń, potas, mocznik – wszystko w normie. IgA podwyższone -223,5 mg/dl (53-204), IgM, igG – w normie, CK, CK-MB w normie, Kreatynina w surowicy poniżej normy – 0,5 mg/dl (0,7-1,3). Syn miał dobową zbiórkę moczu i fosforany, wapń, białko, mikroalbuminy, kwas moczowy – w normie, Zbyt duża ilość wydalanego magnezu 92,95 mg/dl (0,00-70,00). Syn ma stwierdzony 5 lat temu niedobór czynnika XII, przez co przedłużony jest czas APTT – 43,2 (25-38,6). D-Dimery, Fibrynogen, PT-czas, PT-INR- wszystko w normie. Po wystąpieniu w moczu erytrocytów wykonano diagnostyczną uretrocystoskopię w znieczuleniu ogólnym. Po badaniu wyniki są następujące – cewka moczowa, wzgórek nasienny i szyja pęcherza prawidłowe. Ujścia moczowodów położone typowo, szparowate. Śluzówka gładka , miejscami bogatsza sieć miernie poszerzonych naczyń krwionośnych- zwłaszcza w obrębie trójkąta pęcherza.Nie stwierdzono źródła krwawienia, ani stanu zapalnego. Nie było wskazań do pobrania materiału na badanie histopatologiczne. Zauważono prącie pogrążone.  Te wszystkie badania nie wskazały przyczyny krwiomoczu. Syn został po tygodniu pobytu w szpitalu wypisany do domu, z zaleceniem obserwacji i badania analizy moczu. Brał dożylnie po cystoskopii zinacef, a potem w domu jeszcze przez 3 dni zinat. Krwiomocz oczywiście pojawił się znowu po wysiłku fizycznym – po zabawie z kolegą jednego dnia, na drugi dzień – spacerze ok 3 kilometrowym. Syn ma wyznaczone na 10 VIII – badanie usg jamy brzusznej z oceną przepływów w naczyniach nerkowych. Panie Doktorze, może spotkał się Pan z takim przypadkiem, bo bardzo niepokoi mnie taki stan zdrowia mojego dziecka. W zasadzie jesteśmy cały czas w punkcie wyjścia, nie wiadomo dlaczego jest krwiomocz, a ja się boję, że coś złego dzieje się z moim synem. Miałam nadzieję, że gdy wrócimy do domu wszystko przejdzie, a krwiomocz niestety jest nadal. Proszę o pomoc, wskazówkę w którym kierunku i jakie zrobić jeszcze badania, może to nie w nerkach jest przyczyna, to wtedy do jakiego specjalisty się udać?
Zrozpaczona mama